Svijet
0

U EU-u pozdravljaju rezultate izbora u Poljskoj

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predstavnici Evropske unije u ponedjeljak su pozdravili rezultate nedjeljnih izbora u Poljskoj na kojima je poražena dosadašnja vladajuća stranka premijera Jaroslawa Kaczynskog.

"Uvjeren sam u plodnu suradnju s budućom poljskom vladom", izjavio je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, čestitavši izbornom pobjedniku, predsjedniku liberalne Građanske platforme (PO). "Čestitam Donaldu Tusku na njegovu izbornom uspjehu. Želio bih naglasiti važnost poljskog doprinosa Evropskoj uniji i evropski duh poljskog naroda", dodao je Barroso.

Portugalsko predsjedništvo je "pozdravilo demokraciju u Poljskoj" i izrazilo nadu "u dobru suradnju" s novom vladom.

Predsjednik Evropskog parlamenta Hans-Gert Poettering izjavio je kako očekuje da će sada odnosi između Njemačke i Poljske biti "nešto jednostavniji".

"Mislim da je to dobar znak za Europu. Uvijek smo zadovoljni kada se na čelu nove vlade nađu uvjereni Europljani", dodao je Poettering, prenijela je Hina.

Jaroslaw Kaczynski i njegov brat blizanac, poljski predsjednik Lech Kaczynski, ljetos su izazvali zaprepaštenje kada su kao argument zašto bi Poljska trebala imati veću glasačku težinu u tijelima EU-a, naveli da bi Poljaka danas bilo 66 milijuna da nije bilo invazije nacističke Njemačke.

Šef najbrojnije frakcije u Europskom parlamentu, EPP/ED Joseph Daul također je izrazio zadovoljstvo rezultatom poljskih izbora, jer i Građanska platforma i Poljska seljačka stranka (PSL), najvjerojatniji koalicijski partner PO-a, pripadaju toj stranačkoj grupaciji.

"Pobjeda Donalda Tuska (PO) i Waldemara Pawlaka jasan je proeuropski signal poljskih birača", ističe Daul.

"Čitava skupina EPP/ED toplo pozdravlja izborni rezultat u Poljskoj. Nakon pobjede sestrinskih stranaka EPP-a u Njemačkoj i Francuskoj, sada je i Poljska izabrala vodstvo među članovima EPP-a. To pokazuje rastuću ulogu kršćanskih demokrata i stranaka desnog centra diljem Europe", dodao je Joseph Daul.

I vođa socijalista u Europskom parlamentu Martin Shulz pozdravio je promjenu vlasti u Poljskoj.

"Poljskom narodu treba čestitati na njegovu izboru vlade. Oni su poslali jasnu poruku da budućnost Poljske leži u tijesnoj suradnji s europskim prijateljima, a ne u zauzimanju protueuropskog stajališta u gotovo svakoj prigodi", istaknuo je Shulz.

Vladavina braće blizanaca bila je obilježena nepovjerenjem u odnosima s Bruxellesom i ostalim prijestolnicama zemalja članica EU-a.

Poljska je vrlo često ostajala sama u svojim zahtjevima, a u Bruxellesu se posebno pamti poljski otpor sustavu odlučivanja dvostrukom većinom, koji je predviđen u novom ugovoru, što je dovelo do vrlo neizvjesnih summita u lipnju u Bruxellesu i u Lisabonu krajem prošlog tjedna, na kojima je usuglašen tekst novog ugovora.