Svijet
0

U eksploziji u Ukrajinskom rudniku nestalo 37 rudara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U eksploziji u rudniku ugljena u ukrajinskoj rudarskoj regiji Donbas u nedjelju je nestalo 37 rudara nakon što je eksplozija uništila okno rudnika, znatno otežavajući pokušaje spašavanja rudara, saopćili su zvaničnici.

Eksplozija se dogodila oko pet sati ujutro po lokalnom vremenu oko kilometar ispod zemlje, uništavajući postrojenja u rudniku "Karl Marx" u regiji Donjeck, središtu ugljenokopa, javio je Reuters.

Marina Nikitina, glasnogovornica regionalnog inspektorata za sigurnost u rudnicima, saopćila je da je nestalo 37 ljudi. Četiri rudara koja su radila na površini u vrijeme eksplozije povrijeđena su.

"Okno je uništeno. Nemoguće je sići dolje. Eksplozija je bila veoma snažna. Ona je porazbijala prozorska stakla u adiministrativnoj prostoriji rudnika i oštetila je lift", kazala je.

Eksplozije plina često se događaju u ukrajinskim starim rudnicima, od kojih su mnogi loše građeni i potiču iz 19. stoljeća. Rudnik "Karl Marx" radi već 110 godina.

Rudnik je bio jedan od 23 čiji je rad prekinut kako bi se provjerila dokumentirana kršenja sigurnosnih procedura a u njemu je bio dozvoljen rad samo na obnovi i opravci.

Izvori bliski industriji saopćili su da su takvi radovi obavljani u rudniku "Karl Marx" u nedjelju i da je opasna koncentracija plina uočena prije eksplozije.

Ukrajinski rudnici ugljena bili su među vodećim industrijskim postrojenjima kojima su trebale hitne promjene u posljednjim danima komunizma, ali su su se postsovjetske vlasti u više navrata našle pod pritiskom da ih zatvore.

Jedanaest rudara poginulo je u zadnjoj eksploziji u Donbasu prije dvije sedmice. U tri eksplozije u rudniku Zasjadko u Donjecku krajem prošle godine poginulo je 106 rudara.