Gaza
0

U eksploziji u tunelu poginuo Palestinac

FENA
Jedan Palestinac je poginuo, drugi povrijeđen, a četiri se smatraju nestalim nakon današnje eksplozije u tunelu ispod granice između pojasa Gaze i Egipta, kazali spasioci i svjedoci.

Kontradiktorna svjedočenja koja kruže nakon nesreće kažu da su tunel, koji koriste Palestinci za transport dobara u Gazu, digle u zrak egipatske sigurnosne snage, dok drugi svjedoci tvrde da je do eksplozije došlo zbog curenja goriva, prenosi Xinhua.

Incident se dogodio u južnom dijelu pojasa Gaze u blizini Rafaha. Civilna odbrana i spasilačke ekipe kazale su da se četiri radnika smatraju nestalim nakon eksplozije.

Od kada je Izrael blokirao Gazu 2007. godine Palestinci za transport hrane i širokog spektra dobara, uključujući gorivo i stoku, koriste podzemne tunele između Gaze i Egipta.

Desetine osoba koji su radili u tunelima, uključujući i djecu mlađu od 16 godina, poginulo je u nesrećama, uključujući i gušenje, kolapse dijelova tunela i egipatske detonacije.

Lokalne grupe za ljudska prava pozvale su Hamas, islamski pokret koji kontroliše Gazu, da nadgleda tunele i spriječi upošljavanje djece u njima, te da se uvede više restrikcija kako bi se smanjio broj žrtava.