Svijet
0

U eksploziji u Sočiju poginule dvije osobe

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U eksploziji u srijedu ujutro u stambenoj zgradi u Sočiju, južnom ruskom gradu koji će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara 2014. godine, poginule su dvije osobe, saopćila je policija i hitne službe.

Policija je saopćila da su 14-godišnji dječak i njegova baka poginuli a da je 30 ljudi zatražilo liječničku pomoć zbog povreda u crnomorskom turističkom gradu, koji je turistička destinacija za Ruse, ali je također i u blizini nemirne regije sjevernog Kavkaza.

Policija je javila da je pronašla plinski cilindar na mjestu nesreće, ali nije saopćila šta je izazvalo eksploziju.

"Ne možemo reći šta je izazvalo eksploziju dok istražitelji ne istraže mjesto nesreće", izjavio je Reutersu dežurni oficir u lokalnoj policiji.

Krivična istraga je pokrenuta, saopćila je lokalna policija.

Ruska televizija prikazala je vatrogasca kako nosi dijete niz merdevine postavljene uza zgradu. Susjedi su posmatrali s balkona s gornjih spratova. Zavjese su visile s polomljenih prozora stana u kojem se eksplozija desila.

Novinska agencija Interfax javila je da su službenici ministarstva za vanredne situacije onemogućili pristup zgradi i da su evakuirali stanare. Agencija je javila da je eksplozija, koja se desila oko pet sati ujutro uništila prva četiri sprata 12-spratne zgrade.

Kremlj je opisao odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta sa se Zimska olimpijada 2014. dodijeli Sočiju kao međunarodno glasanje o povjerenju u Rusiju.

Grad ne samo da je u blizini sjevernog Kavkaza, poprišta dugotrajnih pobuna protiv ruske vladavine, nego je također blizu Abhazije, otcijepljene regije Gruzije, koja je vodila separatistički rat u 1990-im.

Eksplozivna naprava aktivirana je u srijedu i u regiji Zugdidi u blizini granice između Gruzije i Abhazije, pokrajine u kojoj su tenzije u porastu između prozapadne vlade u Tbilsiju i separatista koje podržava Moskva.

"U eksploziji nije bilo žrtava i niko nije povrijeđen", naveo je Interfax riječi glasnogovrnika ruskih mirovnih snaga u toj regiji.