Slovačka
0

U eksploziji u rudniku najvjerovatnije 20 poginulih

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U eksploziji koja se dogodila u ponedjeljak u rudniku metana na sjeveru Slovačke najvjerojatnije je poginulo svih 20 rudara, što bi mogla biti najteža rudarska nesreća u toj zemlji.

Spasilački timovi pronašli su šest mrtvih tijela nakon 12 sati traganja po velikoj vrućini i lošoj vidljivosti. Iako tijela ostalih 14 članova nestale grupe nisu pronađena, smatra ih se mrtvima zbog teških uvjeta u uništenom rudniku.

"Po izvještaju spasitelja mrtvo je svih 20 rudara", rekao je ministar gospodarstva Lubomir Jahnatek na mjestu nesreće u Handlovi, oko 195 kilometara sjeveroistočno od Bratislave, prenio je Reuters.

Spasitelji su došli na 65 metara od središta eksplozije, gdje su pronašli šest mrtvih tijela.

Dvadeset rudara nestalo je nakon eksplozije u ponedjeljak ujutro dok ih je devet prošlo s lakšim ozljedama. Rudari su gasili vatru koja je izbila, nakon čega je odjeknula eksplozija, rekao je rudarski poslovođa.

Najveća slovačka rudarska tvrtka Hornonitrianske Bane Prievidza izvijestila je da je eksplozija izbila u ponedjeljak ujutro oko 330 metara ispod površine zemlje. U tom trenutku izgubljeni su svi kontakti s rudarima pod zemljom.

Uzrok eksplozije vjerojatno su plinovi nastali od požara, rekao je direktor rudnika Peter Cicmanec. Dodao je da su mali požari nastali od samozapaljenja metana uobičajeni u rudnicima i da ih je posljednjih dana zabilježeno nekoliko.

U proteklih desetak godina u Slovačkoj je u rudarskim nesrećama poginulo 12 rudara.