Teroristički napad u Maroku
0

U eksploziji u Marakešu poginulo 14 osoba

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Najmanje 14 ljudi je poginulo a 20 ih je ozlijeđeno u eksploziji koja se desila u jednom kafeu u marokanskom gradu Marakešu, a prema prvim rezultatima istrage radi se o podmetnutoj bombi.

Do tragedije je došlo nešto prije 12 sati, kada je kafe bio pun stranih turista, a eksplozija je bila toliko jaka da je raznijela frontalni zid na dvospratnoj zgradi.

Uspaničeni prolaznici su pokušavali izvući žrtve iz plamena, a neki su priručnim aparatima iz automobila gasili vatru. Predstavnik za štampu Vlade Maroka Halid Naciti izjavio je da su žrtve iz različitih zemalja.

U eksploziji je ozlijeđeno dvoje ruskih turista, od kojih je jedan u teškom stanju, a druga osoba je zadobila povrede srednje težine, saopćilo je danas rusko ministarstvo vanjskih poslova. Oni su smješteni u bolnici u Marakešu.

"U prvih sat vremena se smatralo da se radilo o nesreći, ali je istraga brzo pokazala da smo suočeni s kriminalnim činom", rekao je Naciri.

On je dodao da će za nekoliko sati biti poznato na koji način je bomba bila podmetnuta.

Agencija Itar Tass je prenijela saopćenje zvaničnog predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Maroka da postoje svi osnovi za tvrdnju da je razlog eksplozije teroristički akkt