Svijet
0

U eksploziji u kineskom rudniku poginulo 68 rudara

FENA
Najmanje 68 ljudi je poginulo, a 79 nestalo u eksploziji izazvanoj požarom koji je zahvatio ugljenu prašinu u rudniku u sjeveroistočnoj Kini, saopštila je vlada u ponedjeljak, dok je rukovodstvo pozvalo na strožije mjere sigurnosti na radu.

Oko 220 rudara bilo je pod zemljom kada se eksplozija desila u nedjelju popodne u rudniku uglja u Qitaheu, gradu u pokrajini Heilongjoiang, javila je zvanična novinska agencija Xinhua.

Do ponedjeljka su spašena 74 rudara, javila je agencija.

Xinhua je javila da je 269-člani spasilački tim tragao za zatrpanim rudarima te da im je Li Yizhong, državni ministar za sigurnost na radu, poručio da "ne štede napora" na spašavanju rudara.

Kineski rudnici uglja najpogibeljniji su na svijetu. Požari, poplave, obrušavanja i eksplozije skoro su svakodnevna pojava, a na hiljade rudara pogine svake godine usprkos čestim vladinim naporima na poboljšanju situacije do koje je došlo zahvaljujući nedostatku sigurnosnih pravila i lošoj opremi.

Napori na zatvaranju opasnih rudnika zakomplicirani su naglim porastom potražnje za energijom koja pokreće njenu ekonomiju u nagloj ekspanziji.

Kineski predsjednik Hu Jintao i premijer Wen Jiabao zatražili su od zvaničnika da smanje "broj velikih nesreća zbog manjka sigurnosti koje donose velike gubitke u životima i imovini", javile su u ponedjeljak državne novine China Daily.

Dvojica lidera pozvala su na strožije inspekcije i oštrije kazne, pišu novine, prenosi AP.