Svijet
0

U eksploziji u kineskom rudniku nestalo 12 rudara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 12 rudara je nestalo u petak nakon eksplozije u rudniku u centralnoj Kini, dok su vlasti nastavile napore da se domognu 181 radnika zarobljenog u poplavljenom rudarskom oknu već dvije sedmice, javili su državni mediji.

Eksplozija u rudniku uglja Shunli u pokrajini Henan desila se dok su rudari popravljali okno rudnika, javila je novinska agencija Xinhua, pozivajući se na početnu istragu. Spasioci su se borili da uđu u okno nakon što su očistili ulaz.

Rudnik u gradu Pingdingshan u oblasti Baofeng radio je legalno i bio je renovinan u ovoj godini kako bi se povinovao vladinom naređenju da poboljša sigurnost, javila je Xinhua.

U međuvremenu, radnici su nastavili ispumpavati vodu iz dva rudnika iz istočne kineske pokrajine Shandong, gdje je ukupno 181 rudar zarobljen dvije sedmice. Zvaničnici su saopćili da nisu odustali od nade, čak i pored toga što su šanse za preživljavanje rudara male.

Ukoliko se ti rudari pronađu mrtvi, to bi bila najgora takva nesreća u 58 godina komnunističke vladavine, nakon nesreće iz 1960. u kojoj su poginula 684 i eksplozije u 2005. u kojoj je poginulo 214 rudara.

Kineski rudnici uglja najopasniji su na svijetu, uz prosječnih 13 pogibija svakoga dana u požarima, eksplozijama i poplavama uprkos vladinim naporima da poboljša sigurnost.

Za smrtonosne nesreće često se krive vlasnici rudnika koji zanemaruju sigurnosna pravila i ne ulažu u traženu ventilaciju, protivpožarnu kontrolu i ostalu opremu, prenosi Associated Press.