Svijet
0

U eksploziji u Alžiru ubijeno troje ljudi

FENA
Automobil-bomba u srijedu je eksplodirao ispred policijske stanice u Alžiru, javili su svjedoci, dok zvaničnici tvrde da je u napadu ubijeno troje ljudi, a ranjeno sedam. To je prvi veliki napad u Alžiru od dvostrukoga bombaškog napada u prijestonici Alžiru u kojem je ubijeno najmanje 37 ljudi 11. decembra, uključujući 17 članova osoblja Ujedinjenih nacija, javio je Reuters.

Sjevernoafričko krilo Al-Qaide preuzelo je odgovornost za napad koji je pogodio prostorije UN-a i zgradu suda, tvrdeći kako je napad imao za cilj "robove Amerike i Francuske".

Automobil-bomba detoniran je u srijedu ujutro u Naciriji, oko 120 km istočno od Alžira, javili su svjedoci.

"Čuli smo jak zvuk eksplozije u 7.15 sati", izjavio je jedan stanovnik koji nije želio da se predstavi.

Eksplozija je stvorila krater širok tri metra, odjeknuvši ispred policijske stanice i oštetivši obližnje kuće, prodavnice i kafe.

"Automobil je eksplodirao pred policijskom stanicom. Nismo sigurni da li se bombaš-samoubica dovezao do nje ili je eksplozija u vozilu izazvana sistemom daljinskog upravljanja", izjavio je drugi stanovnik.

Svjedoci su ranije javili da se bombaš zabio automobilom u policijsku stanicu.

U saopćenju ministarstva unutrašnjih poslova ne spominje se konkretno da je napad izveo bombaš-samoubica.

"U blizini policijske stanice u Naciriji dogodio se napad eksplozivima. Napad je ostavio troje mrtvih i sedam ranjenih", navodi se u saopćenju bez iznošenja dodatnih detalja.