Irak
0

U eksploziji poginula četiri hodočasnika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje četiri iranska hodočasnika poginula su u subotu u eksploziji autobombe u Najafu, gradu na jugu Iraka, a napad se dogodio uoči nedjeljnih parlamentarnih izbora, saopćili su policijski zvaničnici.

U eksploziji je ranjeno više od 50 osoba, a potpuno su izgorjela dva autobusa, parkirana u blizini džamije Imam Ali u starom dijelu Najafa, svetom mjestu koje svake godine posjeti više miliona šiitskih muslimana iz Iraka i Irana, prenijele su agencije.

Napad se odigrao dan uoči parlamentarnih izbora, a američki i irački zvaničnici upozorili su da bi pobunjenici mogli da izvode napade da bi ometali izbore, druge od invazije SAD-a na Irak 2003. godine.

Najmanje 45 osoba poginulo je u više napada širom Iraka posljednjih nekoliko dana.

U glavnom gradu Iraka pojačane su mjere sigurnosti, zbog ranijeg glasanja 950.000 osoba, od kojih 670.000 pripada snagama sigurnosti, koji imaju pravo da glasaju prije općih izbora.

Rezultati parlamentarnih izbora u nedjelju predstavljaju test za stabilnost u zemlji, iz koje Washington planira da povuče preostalih 96.000 vojnika do kraja sljedeće godine.