Krvavi doček Nove godine
0

VIDEO / U eksploziji ispred koptske crkve poginula 21 osoba

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 21 osoba poginula je rano jutros u napadu automobilom bombom na crkvu u gradu Aleksandriji, što je novi udarac egipatskoj hrišćanskoj zajednici, najvećoj na Bliskom istoku, rekli su zvaničnici.

"Broj poginulih je 21", rekao je Usama Abdel Moneim, zvaničnik Ministarstva zdravlja, dodajući da je osam ljudi povrijeđeno u ovom napadu.

Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za napad koji se dogodio kada su vjernici izlazili iz crkve al-Qidiseen u naselju Sidi Behr, oko sat vremena nakon ponoći.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je ranije da među povrijeđenima ima i muslimana kao i da su i crkva i obližnja džamija teško oštećene.

Isti izvor navodi da je eksplodirao automobil koji je bio parkiran ispred crkve.

Jedan očevidac rekao je privatnoj televiziji da je vidio zeleni automobil marke "škoda" kako se parkira ispred crkve nedugo nakon ponoći i muškarce koji izlaze iz vozila, a odmah zatim uslijedila je eksplozija.

U međuvremenu, desetine hrišćana protestvovalo je ispred obližnje džamije zbog napada svađajući se sa policijom. Demonstranti su oštetili su prozore i vrata džamije, rekao je izvor bezbjednosti.
Refa al-Tahtavi, portparol glavnog sunitskog islamskog instituta u Kairu Al Ashara osudio je napad za koji je rekao da potkopava "egipatsko nacionalno jedinstvo". On je apelovao i na hrišćane i muslimane da se uzdrže od nasilja.

Iako nije poznato ko stoji iza ovog napada grupa Al Qaida u Iraku zaprijetila je nedavno egipatskoj koptskoj hrišćanskoj zajednici.



Obezbjeđenje oko koptskih bogomolja je pojačano, a sam egipatski predsjednik Hosni Mubarak rekao je da će uložiti napore da zaštiti hrišćane "koji se suočavaju sa terorizmom i ekstremizmom".

Kopti, najveća hrišćanska zajednica na Bliskom istoku koja čini 10 posto egipatske populacije od 80 miliona ljudi, žale na diskriminaciju i česta su meta napada.