Afganistan
0

U eksploziji bombe najmanje 20 mrtvih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje dvadeset osoba izgubilo je život, a 27 povrijeđeno u srijedu ujutro kada je eksplodirala bomba ručne izrade, omiljeno oružje talibanskih pobunjenika, pri prolasku autobusa punog putnika na jugozapadu Afganistana.

Do eksplozije je došlo na putu okruga Delaram, u pokrajini Nimroz, precizirao je guverner pokrajine Ghulam Dastgir Azad.

"Bomba, koja je bila postavljena na cesti, eksplodirala je pri prolasku autobusa u srijedu ujutro. Dvadeset civila izgubilo je život, a još 27 je povrijeđeno", izjavio je on AFP-u.

Guverner je odmah optužio talibanske pobunjenike. "Bombu su postavili neprijatelji" kojima je meta bio "konvoj međunarodnih (NATO) snaga koji je trebalo da prođe ovim putem", potvrdio je on i dodao da su međunarodne snage pomogle vlastima da evakuiraju povrijeđene.

Civili su prve žrtve sukoba u Afganistanu, najčešće pogođeni samoubilačkim napadima ili bombama ručne izrade postavljenim na cesti, koje su ujedno vodeći uzrok smrti 150.000 pripadnika međunarodnih snaga raspoređenih u zemlji.