Filipini
0

U eksploziji blizu crkvenog oltara šest povrijeđenih

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje šest ljudi je povrijeđeno u bombaškom napadu na Rimokatoličku crkvu u jednoj policijskoj bazi tokom božićne mise na jugu Filipina, saopštila je vojska.

Portparol vojske Randolf Kabangbang rekao je da iza napada na ostrvu Jolo, stoji muslimanska militantna grupa Abu Sajaf koja je povezana sa mrežom Al kaida.

"Vjerujemo da je ovo djelo Abu Sajafa jer si oni organizovali slične napade na Katoličku crkvu i ranije", rekao je Kabangbang.

On je dodao da se eksplozija dogodila oko 7.00 sati ujutro u vrijeme mise i da je povrijeđeno šest ljudi, među kojima i sveštenik koji je predvodio misu.

Šef regionalne policije Felisisimo Ku rekao je da je riječ o manjoj eksplozivnoj napravi koja je eksplodirala u blizni oltara.

Edvin Lasijerda, portparol predsjednika Benjina Akina, osudio je incident za koji je rekao da je narušio osnovne principe poštovanja.

"Ovaj napad na mir ne može se opravdati ni političkim ni religijskim razlozima", rekao je portparol.
Iako nijedna grupa nije preuzela odgovornost biskup Hoze Kolin Bagaforo rekao je da hrišćanima na ostrvu Jolo prijete muslimani.

"Postoje zajednice kojima prijete jer su hrišćani. Oni dobijaju prijetnje od fundamentalističkih muslimana", rekao je on Frans presu.

On je pozvao vlasti da osiguraju bezbjednost hrišćanima u oblastima kao što je Džolo, koje je većinski muslimansko, za razliku od ostatka Filipina koje je većinski katoličko.

Islamska militantna grupa Abu Sajaf osnovana je 90-tih godina novcem Al Qaide i dugo je koristila ostrvo kao svoju bazu odakle je organizovala otmice i bombaške napade.

Vjeruje se da je ova grupa odgovorna za najgore napade militanata na Filipinima uključujući bombaški napad na putnički trajekt u zalivu Manila 2004. godine kada je poginulo više od 100 ljudi.

Ova grupa tereti se i za otmice mnogih stranaca i lokalnih hrišćana, sveštenika i opatica koje kriju u džunglama na ostrvu Jolo i drugim južnim ostrvima. 
Američke snage raspoređene su na jugu Filipina od 2002. godine gdje obučavaju lokalne vojnike za borbu protiv Abu Sajafa.