Pakistan
0

U eksploziji automobila-bombe ubijeno 49 osoba

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje je 49 osoba poginulo u petak, a stotinjak ih je ranjeno kada je u pakistanskom gradu Peshawaru eksplodirao automobil-bomba koji je raznio autobus na cesti, saopćila je lokalna policija.

"Automobil-bomba je eksplodirao kada je pored njega prolazio autobus", izjavio je pokrajinski ministar za informiranje Mian Iftikhar Hussein i dodao kako se sumnja da je u automobilu bio i napadač.

Policijski zvaničnik Shafqat Malik navodi da je za napad upotrijebljeno najmanje 50 kilograma eksploziva.

BBC navodi da su stradali prolaznici na ulici i da među poginulima ima puno djece.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad, javila je agencija Reuters.

Pakistanske snage sigurnosti su ove godine postigle uspjeh u borbi protiv pakistanskih talibana povezanih s Al-Qaidom, koji su odgovorni za mnoge eksplozije bombi u gradovima na čijoj meti su uglavnom snage sigurnosti, vladini dužnosnici i stranci.

Vlada je naložila vojsci da pokrene ofanzivu protiv pakistanskih talibana u Južnom Waziristanu, koji se nalazi pored granice s Afganistanom i predstavlja talibansko uporište u toj zemlji.

Snage sigurnosti sada izvode zračne i artiljerijske napade i dovoze vojnike, blokirajući regiju i pokušavajući razdvojiti talibanske frakcije dok pripremaju kopnenu ofanzivu, podsjeća Reuters.