Afganistan
0

U eksploziji autobombe u Kabulu ranjeno šest civila

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U eksploziji autobombe u Kabulu u utorak je ranjeno šest civila, saopćio je neimenovani afganistanski sigurnosni zvaničnik.

Bombaš samoubica je eksploziv aktivirao u blizini baze "Camp Phoenix", koju uglavnom koriste američke vojne snage, javio je Reuters.

Prema riječima portparola kabulskog odjeljenja za kriminalne istrage Abdulgafara Sayedzadaha, povrijeđeni civili su radili u blizini mjesta napada. On nije mogao da potvrdi da li je baza zapravo bila meta napada bombaša.

SAD i NATO snage saopćile su da je slučaj pod istragom, a prvobitni izvještaji ukazuju da je uzrok eksplozije autobomba.

Zabinullah Mudzahid, koji se predstavio kao portparol talibana, rekao je Reutersu da je napadač bio pripadnik islamističke grupe i da je meta napada bio konvoj stranih trupa.

Afganistanski vojnik koji je prisustvovao napadu rekao je da je bombaš aktivirao eksploziv na glavnom istočnom izlazu iz Kabula, u trenucima kada je tuda prolazio američki konvoj.

Talibanski pobunjenici su u posljednje vrijeme povećali broj napada u ranije pretežno mirnim područjima na sjeveru zemlje, kao i u afganistanskoj prijestonici.

Posljednji napad desio se samo sedmicu nakon što je u napadu talibana opasanih eksplozivom u Kabulu ubijeno pet osoba, a 38 ranjeno.

Grupa od 20 talibana tada je izvela napade na više vladinih objekata u prijestonici, uključujući predsjedničku palatu, ministarstva pravde i rudarstva, zgradu predsjedničke administracije i tržni centar.

To je bio najveći napad na glavni grad Afganistana od februara prošle godine, kada su napadnuti ministarstvo odbrane i druge vladine zgrade.

U novembru 2009. godine u blizini "Camp Phoenixa" u eksploziji autobombe povrijeđeno je devet stranih vojnika i nekoliko civila.

Nasilje širom Afganistana prošle je godine bilo najžešće još od početka američke invazije na tu zemlju 2001. godine, uprkos značajnom povećanju broja stranih trupa.