Nigerija
0

U eksploziji autobombe ispred crkve u poginule tri osobe

FENA
Foto: AFP/Arhiv
Foto: AFP/Arhiv
Najmanje tri osobe su poginule, a 38 je ranjeno u Nigeriji u nedjelju kada se bombaš samoubica raznio ispred crkve u centralnom gradu Josu.

U automobilu koji je napadač vozio nalazila se bomba, a napad se dogodio ispred Kristove crkve u Nigeriji tokom jutarnje mise, kazali su očevici za DPA.

"Napadač je pokušao automobilom ući u crkvene prostorije, ali je bomba eksplodirala ispred. U eksploziji su nastradali otac, njegovo dijete i bombaš", rekao je glasnogovornik države Jos, Pam Ayuba.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, koji je podsjetio na niz napada na crkve tokom Božića za koje su bili odgovorni pripadnici sekte Boko Haram.

Očevidac Kachallom Dauda rekao je da je bombaš samoubica bio veoma mlad.

"Vidio sam mladića, imao je na sebi majicu i izgledao je kao tinejdžer ili mlada osoba. Prošao je dva puta ispred crkve, ali je treći put promijenio mišljenje i prošao kroz automobilima prepun parking. Nakon toga sam čuo glasnu eksploziju", rekao je.

Jos se nalazi u centralnoj nigerijskoj državi Plateau, gdje su etnički sukobi veoma učestali posljednjih nekoliko godina.

Crkva, koja se nalazi u centru Josa, veoma je posjećena, a među čestim posjetiocima je guverner Plateaua Jonah David Jang. Nije poznato da li se Jang nalazio u crkvi u trenutku napada.