Svijet
3

U eksplozijama u Turskoj 40 mrtvih

FENA
Broj poginulih u eksplozijama dvije auto bombe koje su danas potresle turski grad na granici sa Sirijom porastao je na 40, saopčili su zvaničnici.

Turski ministar unutrašnjih poslova Muamer Guler rekao je da su se eksplozije dogodile u gradu Rejhanli, prenijela je turska televizijska stanica NTV.

Uzrok dvije eksplozije su automobili bombe, prenosi AP.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi eksplozije mogle biti povezane sa Sirijom gdje se vodi građanski rat. U oblasti gdje su eksplodirali automobili bombe ima između 20.000 i 25.000 sirijskih izbjeglica, i kako je rekao Erdogan, "moguće je da ima onih koji bi željeli da podstaknu tenzije".

On je, međutim, rekao da postoji mogućnost da su eksplozije povezane s mirovnim pregovorima koje Turska vodi s kurdskim pobunjenicima a čiji je cilj okončanje gotovo 30-godišnjeg konflikta, prenosi AP.

Turski mediji javili su nešto ranije da su četiri eksplozije odjeknule u blizini zgrade lokalne uprave u gradu Rejhanli, u južnoj turskoj provinciji Hataj, prenosi Reuters.

U prvom trenutku nije bilo jasno šta je uzrokovalo eksplozije, pa se mislilo da su u pitanju minobacački napadi koji su u više navrata u prošlosti dopirali do turske teritorije iz Sirije koju potresa građanski rat, podsjeća Reuters, prenosi Tanjug.

Zasad, međutim, nije poznato da li je eksplozija automobila bombi u nekoj vezi sa situacijom u Siriji.