Napad sa pet bombi
0

U eksplozijama u Bagdadu 49 mrtvih i 160 ranjenih

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje pet razornih bombi pogodilo je u utorak stambene zgrade širom Bagdada, a šesta je eksplodirala na pijaci, usmrtivši najmanje 49 i ranivši više od 160 osoba.

Prema riječima portparola gradskog komandnog centra generala Kasima al-Musavija, napadači su koristili bombe ručne izrade i autobombu, javile su agencije.

On je kazao da je bilo najmanje sedam eksplozija, dok američka ambasada u Bagdadu tvrdi da ih je bilo pet.

Musavi je za ove napade optužio pripadnike Al-Qaide u Iraku i saopćio da je Irak "objavio rat teroristima". On je naveo da su uglavnom pogođene dvospratnice, ali je zgrada dignuta u vazduh u centru grada bila petospratnica.

"U eksplozijama su razorena tri stambena kompleksa, a najmanje jedan od napada dogodio se u blizini ministarstva kulture", rekao je portparol gradskog komandnog centra.

Ovo je bila četvrta serija napada u pet dana u kojima je poginulo više od stotinu osoba.

Nasilje je intenzivirano poslije parlamentarnih izbora 7. maja, nakon kojih nijedna partija nema mogućnost da samostalno formira vladu.

Koalicija "Irakija" Ijada Alavija osvojila je, prema objavljenim rezultatima, dva mjesta više u parlamentu od "Pravne države" premijera Nurija al-Malikija.