Svijet
12

U Egiptu ove godine uhapšeno čak 10.000 judi

Piše: E. F.
Foto:Ilustracija/Klix.ba
Foto:Ilustracija/Klix.ba
Egipatske snage sigurnosti ove godine uhapsile su 10.000 sumnjivih militanata, pobunjenika i drugih osoba traženih zbog nasilnih napada u proteklih 12 mjeseci, kazao je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova ove zemlje.

Abdel-Fattah Osman, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za medijske afere, kazao je kako su rijetki vodili računa o broju ljudi koji su vlasti uhitile zbog proširenja slamanja islamista, kao i sekularne kritičare vlade.,

To se međutim, ne računa u ukupnom broju osoba za koje se vjeruje da su stavili iza rešetaka od zbacivanja islamističkog predsjednika Muhameda Mursija u julu 2013. godine. Sigurnosni dužnosnici procjenjuju da je od tada uhapšeno više od 20.000 ljudi.

Vlasti su to napravile jer se protestovalo nezakonito, bez prethodnog odobrenja sigurnosnih dužnosnika, ostavljajući hiljade demonstranata podvrgnutih zakonu da oštro kritiziraju skupine za ljudska prava i aktiviste.

Vlada je također Muslimansko bratstvo okrivljuje za većinu nasilnih napada na sigurnost i vojnih jedinica koje su reagovale nakon svrgavanje Mursija.

Stotine je ubijeno i poginulo u slamanju pristaša Mursija, ubrzo nakon njegova rušenja. Mursiju i većina višeg rukovodstva Bratstva sudi se zbog raznih djela koja uključuju njihovo nasilje.

Osman je rekao snage sigurnosti osujetile oko 400 terorističkih napada od januara. Dodao je da su snage sigurnosti i uhapsile 460 osumnjičenih pripadnika terorističke ćelije, 6.400 demonstranata, 50 militanata, a nekih 2.600 optuženo je za napad na policijske stanice.

On je rekao strože kažnjavanje također uključuje 119 administratora društvenih medija odnosno internet stranica koje vlasti smatraju kako je za poticanje protiv policije.

Osman je rekao da su snage također su zaplijenili pet tona TNT eksploziva, osam raketa i 263 ručnih bombi.