Novinarka Lara Logan
0

VIDEO / "U Egiptu me 200 muškaraca brutalno pretuklo i silovalo"

Sarajevo-x.com
Lara Logan
Lara Logan
Lara Logan, dopisnica mreže CBS, prvi put je javno progovorila o strahotama koje je preživjela tokom izvještavanja iz Egipta, u vrijeme demonstracija protiv tadašnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka. Novinarka je ispričala kako ju je grupa od najmanje 200 muškaraca pretukla, rastrgala njenu odjeću i kako su je silovali rukama.

Dugogodišnja ratna izvjestiteljica, 39-godišnja Logan u intervjuu za 60 minuta i New York Times ispričala je svoju potresnu priču o dešavanjima na trgu Tahrir, na dan kada je odstupio egipatski predsjednik Hosni Mubarak.

Lara Logan pripremala se za uživo javljanje s trga, međutim baterija na kameri je bila prazna i morali su kratko prekinuti s radom. U tom trenutku masa se uskomešala, čula je dobacivanja, a kamerman, Egipćanin, joj je rekao da moraju smjesta otići odatle.

"Pomislila sam, ne samo da ću umrijeti ovdje, već da će to biti mučenička smrt koja će beskonačno trajati", kazala je Logan.

U tom trenutku muškarci su nasrnuli na nju. U napadu je učestvovalo oko 200 muškaraca i sve je trajalo 40 minuta.

"Silovali su me i rukama, ali ono što me je stvarno zaprepastilo bila je njihova nemilosrdnost. Uživali su u tome da mi nanose bol i to ih je poticalo da budu još nasilniji", prisjetila se novinarka tog stravičnog događaja.

Lara Logan
Lara Logan
Njene kolege su bile bespomoćne, nisu mogli spriječiti napad razjarene mase.

"Moja odjeća je bila rastrgana", ispričala je Logan.

Iz ruku nemilosrdnih nasilnika uspjela ju je spasiti grupa žena i oko 20 egipatskih vojnika. Odmah je otputovala u Sjedinjene Američke Države i smještena je u bolnicu na liječenje.

Prije nekoliko dana vratila se na posao. Kako je istakla, odučila je da o svemu javno progovori "u ime nekoliko miliona žena koje u tišini trpe nasilje, čak i gore nego što je ona preživjela".

Hrabra novinarka već sada razmišlja da krene na svoje sljedeće odredište - u Afganistan, ali ipak ne želi posjetiti bliskoistočne zemlje u kojima još uvijek traju protesti.