Kamenice i plinske bombe
4

U Egiptu izbili sukobi između Mursijevih pristaša i protivnika

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Islamisti su se borili protiv demonstranata ispred egipatske predsjedničke palače u srijedu, dok je u zgradi potpredsjednik predlagao načine za okončanje krize nastale zbog nacrta ustava koji je podijelio najveću arapsku naciju.

Pritaše i protivnici predsjednika Mursija bacali su jedni na druge kamenice i plinske bombe, prenio je Reuters.

Dvojica islamisti su ranjeni u noge iz vatrenog oružja za koje njihovi prijatelji kažu da su upotrijebljeni tokom sukoba na ulicama oko palače na sjeveru Kaira. Jedan od njih je obilno krvario.

Ljevičarska grupa je saopćila da su islamisti odsjekli uho jednom njihovom članu i tako mu nanijeli teške povrede glave.

Interventna policija se našla na obje strane i pokušavala okončati sukobe koji su započeli nakon zalaska sunca uprkos naporima potpredsjednika Mahmuda Mekija da umiri političku krizu.

On je rekao da se amandmani o spornim članovima u nacrtu ustava mogu dogovoriti s opozicijom. Pismeni dogovor bi mogao biti iznijet pred parlament koji će biti izabran nakon referenduma o ustavu 15. decembra.

"Mora postojati konsenzus", rekao je on na pres konferenciji, dodavši da se zahtjevi opozicije moraju poštovati da bi se prevazišla kriza.

Lider opozicije Amr Musa, bivši ministar vanjskih poslova i generalni sekretar Arapske lige, rekao je da bi Mursi trebao iznijeti zvaničnu ponudu za dijalog ako njegovi protivnici ozbiljno razmotre Mekijev prijedlog za izlazak iz političkog ćorsokaka.

"Spremni smo pregovarati kada se iznesu ozbiljne ponude", rekao je Musa za Reuters tokom razgovara s drugim ličnostima iz opozicije.

Lideri opozicije su ranije zahtijevali od Mursija da povuče dekret kojim je proširio svoje ovlasti, odgodi plebiscit i pristane na reviziju ustava, ali nisu ponovili pozive koji su uputili demonstranti koji pozivaju na njegovo svrgavanje i "pad režima".