Afganistan
0

U dvije odvojene eksplozije ubijeno troje djece i američki vojnik

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U dvije odvojene eksplozije u ponedjeljak u Afganistanu ubijeno je troje djece, kao i jedan američki vojnik, dok su pripadnici afganistanske policije uhapsili devet članova jedne terorističke ćelije koja je planirala da izvede bombaške napade u Kabulu.

"Troje dece starosti 11, 12 i 15 godina, poginulo je, a dva policajca i dva civila su povrijeđena u južnoj afganistanskoj pokrajini Kandahar u blizini jednog policijskog kontrolnog punkta", saopćio je portparol guvernera te pokrajine Zalmay Ayubi.

Žrtve su bile nećaci plemenskog starješine Fazela Udina Aga, jednog od šefova prošlogodišnje izborne kampanje predsjednika Hamida Karzaija, javio je AP.

"U drugoj eksploziji koja se dogodila u jednom vojnom objektu afganistanske vojske u blizini prijestonice poginuo je jedan američki vojnik, a ranjeno je nekoliko osoba", saopćio je portparol međunarodnih snaga u Afganistanu pukovnik Wayne Shanks.

Afganistanske snage sigurnosti su, u međuvremenu, pri hapšenju devet osoba koje se sumnjiče da pripadaju terorističkoj ćeliji, zaplijenile skoro četvrt tone eksploziva, kao i više komada oružja.

Uhapšeni su, prema navodima policije, djelovali u skladu s nalozima jedne grupe talibana iz Pakistana koja se nalazi u afganistanskog prijestonici.

Ovo je drugi put u posljedne dvije sedmice da afganistanske snage sigurnosti tvrde da su spriječile velike napade u Kabulu, što je, kako smatraju, rezultat bolje obuke i korištenja obavještajnih izvora.

Posljednji veliki samoubilački napad u Kabulu izveden je 26. februara u centru grada, kada je stradalo najmanje 16 osoba.