Pakistan
0

U dvije eksplozije poginulo 16 djece

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bračni par i njihovo četvero djece ubijeni su u eksploziji bombe u nemirnoj pakistanskoj plemenskoj regiji u nedjelju, dan nakon što je 12-ero djece poginulo u eksploziji bombe kućne izrade, saopćili su zvaničnici.

Bomba je eksplodirala u kombiju koji je prevozio deseteročlanu porodicu u blizini područja Datta Khel u plemenskoj oblasti Sjeverni Waziristan, poznatoj kao uporištu militanata iz talibana i Al-Qaide duž afganistanske granice, prenosi DPA.

"Glava porodice, njegova supruga i četvero djece ubijeni su na licu mjesta", izjavio je zvaničnik lokalne administracije Nazeer Khan.

Četvero ostalih putnika je ranjeno i prebačeno u bolnicu u Miranshahu, najvećem gradu Sjevernog Waziristana.

Nije bilo odmah jasno da li je bomba bila u vozilu i slučajno eksplodirala ili ju je neko bacio na vozilo.

Incident se desio nakon što je 12-ero djece poginulo a troje ranjeno u drugoj oblasti nemirnog sjeverozapada Pakistana kada su se počela igrati bombom za koju su mislili da je igračka.

Bombu koja je sličila na loptu pokupila su djeca u subotu dok su se vraćala kući iz škole u selu Luqman Banda oblasti Donji Dir, saopćio je policajac Saeed Zaman.

"Bomba je eksplodirala kad su se djeca počela igrati u kući", izjavio je Zaman.

Osmero od 12-ero djece poginulih u eksploziji bilo je iz iste porodice. Žrtve su bile starosti između četiri i 13 godina.

Zaman je izjavio kako policija istražuje da li je "bomba igračka" data djeci ili je iz zaostalog naoružanja koje su ostavili militanti koji su se borili u susjednom Afganistanu.

Dir graniči s dolinom Swat, gdje su žestoke borbe između vladinih snaga i talibanskih militanata prekinute u februaru nakon što je tvrdokorni imam pristao na mirovni sporazum.

Pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari u ovom je mjesecu odobrio uvođenje šerijatskog zakona u Swatu i u regiji Malakand, koja uključuje Dir, kako bi okončao pobunu.

Nasilje militanata u posljednjim danima u regiji dovelo je, međutim, sporazum u opasnost, dok na tu nuklearnu silu raste pritisak da slomi pobunjenike umjesto što im prepušta još teritorije.