Amerikanci napuštaju Irak
0

U devet godina poginulo 100.000 Iračana i 4.500 Amerikanaca

Sarajevo-x.com
Nakon devet godina, Amerikanci odlaze iz Iraka (FOTO: AFP)
Nakon devet godina, Amerikanci odlaze iz Iraka (FOTO: AFP)
Nakon skoro devet godina, 4.500 ubijenih Amerikanaca, 32.000 ranjenih i potrošenih više od 800 milijardi dolara, američki zvaničnici danas su i formalno napustili Irak.

Kako je kazao Leon Panetta, sekretar Američkog ministarstva odbrane, cijena koju su Amerikanci platili u krvi i novcu, vrijedila je jer je Irak sada na putu demokratije.

U periodu od 2003. godine pa do danas ubijeno je više od 100.000 Iračana. Napadi bombaša i ulične borbe još uvijek su česte u Iraku. Stručnjaci su zabrinuti zbog mogućnosti Sigurnosnih snaga Iraka da brane svoju naciju od prijetnji koje dolaze iz vana.

Ali, sekretar Panetta vjeruje kako ovaj rat "nije bio uzaludan". Zvaničnom činu okončanja rata u Iraku i spuštanju američke zastave u bazi u Bagdadu, prisustvovali su mnogi svjetski zvaničnici.

"Napuštate ovo mjesto s ponosom, dugotrajnim ponosom. Budite sigurni da je vaša žrtva osigurala i pomogla narodu Iraka da okrenu novu stranicu u historiji", kazao je Panetta američkim trupama.

Iračani su iznijeli i svoje mišljenje nakon odlaska američkih trupa iz njihove zemlje.

"Amerikanci iza sebe ostavljaju uništenu zemlju. Nisu ostavili moderne škole ili velike tvornice. Umjesto toga, ostavili su hiljade udovica i sriočadi", kazao je Mariam Khazim iz grada Sadra.

Član političke koalicije koja se protivi američkoj invaziji, Muqtada as-Sadra, poslao je drugačiju poruku nakon današnje cermonije.

"Ova ceremonija predstavlja neuspjeh Amerikanaca u okupaciji Iraka", kazao je pravnik Amir al-Kinani.

Od danas, u Iraku će ostati dvije američke baze sa oko 4.000 vojnika. U odnosu na prethodni period, kada je u Iraku bilo više od 500 vojnih objekata i baza te 170.00 vojnika, ovo je veliki pad.

Iako je američki predsjendik Barack Obama obećao kako će svi vojnici biti kući za Božić, to se ipak neće desiti. Više od 4.000 trupa ostat će u Kuvajtu. Oni će biti ispomoć američkim vojnicima koji se povlače iz Iraka, ali će biti u pripravnosti u slučaju novog rata na tom području.

Panetta je kazao kako će se Irak suočiti sa poteškoćama u narednim godinama dok ova zemlja ne pronađe svoj put.

"Suočit će se sa problemima terorizma, sa onima koji žele podijeliti njihovu zemlju. Suočit će se sa testom demokratije, nove demokratije kroz koju će tražiti svoj uspjeh. Činjenica je da smo Iračanima dali priliku da uspiju", kazao je Panetta.

U narednim danima, posljednjih nekoliko hiljada vojnika napustit će Irak u urednim redovima i rasporedima letova. Ovo je potpuno drugačije u odnosu na mart 2003. godine kad je počela američka invazija na Irak.