Svijet
12

U demonstracijama u Francuskoj uhapšene 62 osobe

FENA
(Foto: EPA)
Šezdeset i dvije osobe su uhapšene na demonstracijama u Francuskoj protiv zakona o radu, od kojih su 32 smještene u pritvor, saopćilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

“Od početka demonstracija oko zakona o radu, 620 policajaca i žandarma je povrijeđeno. Ovi sukobi su neprihvatljivi i primorali su snage reda da uhapse danas 62 osobe, od kojih su 32 stavljene u pritvor”, precizirao je Bernard Cazeneuve u saopćenju.

“Ukupno, 15 policajaca i žandarma je povrijeđeno u Parizu i pokrajini, od kojih dva teško, koja su hospitalizirana”, dodao je on, žaleći zbog incidenata u glavnom gradu, ali i Nantesu, Rennesu, Ruenu, Grenoblu, Tuluzu i Montpeljeu.

Prema policijskoj prefekturi Pariz, 16 osoba je uhapšeno u toku pariških demonstracija, zbog nošenja zabranjenog oružja, pobune, nasrtaja na agente javnih snaga i oštećenja javne imovine”.

Četiri demonstranta su povrijeđena, kao i osam policajaca i žandarma, od kojih su “dva zadobila opekotine od Molotovljevih koktela”.

Oko 78.000 osoba, 65.000 iz pokrajine i oko 13.000 iz Pariza, defiliralo je protiv zakona o radu u četvrtak u Francuskoj, prema vlastima, prema 170.000 prema računanju CGT-a, naveo je AFP.