Taiwan
0

U demonstracijama povrijeđeno 60 policajaca

FENA
Više od 60 pripadnika snaga reda povrijeđeno je u noći sa četvrtka na petak u Taipeiju tokom žestokih sukoba s demonstrantima koji se protive posjeti jednoga visokog kineskog dužnosnika, saopćila je policija.

Šezdeset i četiri policajca su povrijeđena u sukobima do kojih je došlo zbog dolaska na otok predsjednika udruženja za odnose između dviju obala tajvanskog moreuza Chena Yunlina.

Kako su javili lokalni mediji, 20 demonstranata i novinara je povrijeđeno kada su ih policajci vodenim šmrkovima rastjerivali u petak rano ujutro. Protestnici su bacali kamenje i "molotovljeve koktele".

U četvrtak su hiljade ljudi, većinom iz redova Progresivne demokratske stranke, protestirale zbog susreta kineskog izaslanika i tajvanskog predsjednika Maa Ying-jeoua.

Pristalice nezavisnosti optužuju predsjednika Maa da je sluga Pekinga i da rasprodaje nacionalni suverenitet.

Tajvan i Kina su u utorak potpisali niz ekonomskih sporazuma posvećenih zatopljavanju odnosa između dva susjeda, nakon šest decenija neprijateljstva.

Usprkos tim znakovima odmrzavanja, Peking još uvijek smatra Tajvan dijelom svoga teritorija i očekuje ujedinjenje, iako Tajvan ima stvarnu nezavisnost već 60 godina.