Svijet
3

U Čileu odobren prijedlog o korištenju marihuane u medicinske, rekreativne i spiritualne svrhe

Klix.ba
Čileanski Donji dom Kongresa je odobrio prijedlog koji će omogućiti Čileancima da uzgajaju male količine marihuane za "medicinsku, rekreativnu i spiritualnu upotrebu", javlja BBC.

Ova odluka će Čileancima omogućiti da u svojim domovima uzgajaju do šest stabljika marihuane. Do sada su uzgajanje, prodaja i transport marihuane bili zabranjeni, a predviđena kazna za kršenje zakona je bila do 15 godina zatvora.

Novi predlog sada ide na razmatranje zdravstvenoj komisiji, a na kraju ga treba odobriti Senat.

Članovi Donjeg doma Kongresa su velikom većinom odobrili prijedlog i to sa 68 glasova "za" i 39 "protiv". Međutim, neki zakonodavci su kritikovali ove rezultate tvrdeći da će podstaći upotrebu droge.

U Čileu je uzgoj marihuane namijenjene za medicinske svrhe počeo u oktobru prošle godine i dio je vladinog pilot projekta. No, ako Senat usvoji ovaj prijedlog, rekreativna upotreba marihuane će biti zakonom dozvoljena.

Neke druge zemlje su već ublažile zakone koji se tiču marihuane, uglavnom iz medicinskih razloga, a u nekim zemljama je dozvoljeno posjedovanje za vlastitu upotrebu.

U SAD-u više od 20 zemalja dozvoljava korištenje marihuane u medicinske svrhe, a u Coloradu i Washingtonu je dozvoljeno posjedovanje marihuane za vlastitu upotrebu.

Urugvaj je postao prva zemlja u kojoj je stvoreno legalno tržište marihuane, a to se dogodilo 2013. godine. Ranije ove godine je i Jamajka dozvolila korištenje marihuane za vlastite potrebe.