Sindrom Petra Pana u Evropi
0

U četvrtoj deceniji žive sa roditeljima!

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Svaki treći stanovnik u EU između 25 i 34 godine živi sa roditeljima, kao i svaka peta žena u toj životnoj dobi!

Podaci pokazuju da se u Evropi događa "sindrom Petra Pana" - dječaka koji nije htio da odraste.

Dok u zemljama Skandinavije bilježe izrazito nizak broj mladih koji ostaju u porodičnom domu, novo istraživanje potvrdilo je tezu o tzv. južnom demografskom modelu prema kojoj stanovnici Mediterana i bivših socijalističkih zemalja Evrope (Grčka, Španija, Portugal, Slovenija, Slovačka, Italija, Hrvatska...) najduže ostaju u rodnoj kući, iako su razlozi za to različiti. 

U nekim  zemljama, kao što je Hrvatska, riječ je o nemogućnosti rješavanja stambenog problema i niskom standardu, zbog čega su mladi primorani da ostanu u roditeljskom domu. 

S druge strane, u Italiji neimaština nije glavni razlog ostajanja kod kuće, mada je jedan od faktora, već je to snažna porodična tradicija. 

U populaciji mladih od 18 do 24 godine, prema podacima Evrostata, sa roditeljima ih je najviše  živjelo u Sloveniji i na Malti (93 posto djevojaka i 97 posto mladića) te Slovačkoj (90 posto djevojaka, 96 posto mladića) dok su najranije od kuće odlazili mladi iz Danske, Finske i Švedske.

Čak 61 posto bugarskih mladića od 25 do 34 godine 2008.  živjelo je sa roditeljima, što je samo za postotak više nego u Sloveniji, i neznatno više nego u Grčkoj i Slovačkoj.