Čelnici EU-a
0

U četvrtak zeleno svjetlo za "skupinu mudraca"?

FENA
Evropski čelnici trebali bi u četvrtak dati zeleno svjetlo formiranju "skupine mudraca" na čelu s bivšim španskim premijerom Felipeom Gonzalezom koja bi trebala promišljati o tome kako se suočiti s budućim izazovima koji stoje pred Evropskom unijom, najavljuju u srijedu evropski mediji.

Osim Gonzaleza i dvoje potpredsjednika - bivše latvijske predsjednice Vaire Vike-Freiberge te šefa Nokie Jorme Ollile iz Finske - u "skupini mudraca" nalazit će se predstavnici Italije, Poljske, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Nizozemske, Austrije, Danske i Grčke.

U pismu upućenom francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, čija zemlja trenutno predsjedava EU-om, Gonzalez je, između ostalih, za članove skupine predložio bivšeg predsjednika Poljske Lecha Walesu i bivšeg povjerenika Evropske komisije za konkurentnost Maria Montija iz Italije.

"Skupina mudraca", čije je osnivanje potaknuo Sarkozy, trebala bi početi s radom u januaru 2009., kaže se u nacrtu dokumenta koji bi trebali usvojiti čelnici EU-a.

Ideja o formiranju skupine usvojena je na samitu u decembru prošle godine kada je Gonzalez imenovan na njezino čelo. Skupina bi svoj prvi izvještaj trebala predstaviti evropskim čelnicima na sastanku u junu 2010.

Bivši španski premijer dobio je zadatak oformiti skupinu koja će identificirati ključna pitanja s kojima bi se Unija trebala suočiti, te analizirati kako bi to moglo biti riješeno "da bi se pomoglo Uniji da anticipira i suoči se djelotvornije s izazovima" koji će se pred njom naći uz razdoblju 2020.-2030.

Ključni zadaci, prenosi Hina, bit će "jačanje i modernizacija evropskog modela ekonomskog uspjeha i socijalne odgovornosti, jačanje konkurentnosti EU-a, pravne države, održivog razvoja kao temeljnog cilja EU-a, globalne stabilnosti, potom pitanje migracija, energije i zaštite klime te borba protiv globalne nesigurnosti, međunarodnog kriminala i terorizma".