Svijet
41

U četiri savezne američke države proglašeno vanredno stanje

Anadolija
New York (Foto: EPA)
New York (Foto: EPA)
Prema najavama američkog Nacionalnog meteorološkog zavoda sjeveroistočne dijelove SAD bi mogla pogoditi "najveća snježna oluja u historiji", a nakon tog upozorenja vlasti u četiri savezne države na istočnim obalama SAD-a proglasile su vanredno stanje.

Vlasti saveznih država New York, New Jersey, Rhode Island i Massachusetts proglasile su vanredno stanje i pozvale građane na maksimalnu pripravnost.

Guvernerka savezne američke države Rhode Island Gina Raimondo održala je konferenciju za novinare na kojoj je saopćila da je proglašeno vanredno stanje i pozvala sve vozače da barem do sutra ujutro ne izlaze na puteve.

I guverner Massachusettsa Charlie Bake je proglasio vanredno stanje i angažirao 500 vojnika na maksimalnu pripravnost u slučaju da dođe do najavljene oluje.

Guverner Connecticuta Dannell Malloy je zabranio saobraćaj večeras od 21 sat po lokalnom vremenu, a guverner New Jerseya Chris Christie je proglasio vanredno stanje u državi i zatvorio sve jave ustanove.

Već je otkazano više od 3.000 letova u SAD-u

Zbog najavljene snježne oluje u SAD-u je danas otkazano oko 3.000 letova, a zbog istog razloga večeras od 20 sati do četvrtka neće saobraćati ni željeznice u New Jerseyu.

Javne institucije, uključujući i škole u New Yorku, sutra neće raditi, a građani se pozivaju da ne izlaze iz svojih kuća. I u ovoj saveznoj državi za večeras je izrečena zabrana kopnenog saobraćanja.

"New York se sprema za oluju kakvu ranije nije vidio. Pripreme traju još od petka, a za 40 posto smo povećali prisustvo ekipa hitne medicinske i drugih pomoći", kazao je gradonačelnik New Yorka Bill De Blasio.

Otkazani svi programi u sjedištu UN-a

Iz Meteorološkog zavoda najavljuju da bi snježni pokrivač u New Yorku mogao doseći od 45 do 60 centimetara, a u nekim dijelovima Long Islanda i Connecticuta i do 90 centimetara.

Gradonačelnik Bostona Martin Walsh je saopćio da je obustavljen rad u školama na dva dana i pozvao građane da ne napuštaju svoje domove.

Uporedo s tim, zbog najavljenih snježnih padavina i u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku su poduzeli mjere opreza i otkazali sve planirane programe za naredne sate.

Otkazana je i konferencija za novinare koju je u Vijeću za vanjsku politiku (CFR) trebao održati šef CIA-e John Brennan.

Najavljena oluja je bila razlog otkazivanja i večerašnje utakmice američke košarkaške lige između Brooklyn Netsa i New York Knicksa koja se trebala igrati u New Yorku.