Svijet
0

U Budvi počela konferencija "Jugoistočna Evropa i Evropska unija"

FENA
Dvodnevna konferencija o temi "Jugoistočna Evropa i Evropska unija" koju organizira Internacionalna liga humanista počela je danas u Budvi u Crnoj Gori.

Skup je otvorio predsjednik Komiteta konferencije, bosanskohercegovčki akademik prof.dr. Nikola Kovač, a nakon toga, tokom predsjedničke sesije obratili su se pojedini predsjednici regionalnih zemalja učesnica, među njima i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović.

Svi ovi državnici izrazili su nedvosmislenu potrebu za učlanjivanjem regiona u evropsko društvo i to u formi njegovog prirodnog povratka Evropi.

Nebojša Radmanović je izjavio da BiH s velikom pažnjom prati situaciju u vezi sa svim otvorenim pitanjima u regionu i da se zalaže za politički dijalog u njihovom rješavanju te podržava sva rješenja do kojih se dođe pregovorima na bazi kompromisa i evropskih principa i vrijednosti.

"U ovom trenutku najvažnije pitanje je rješavanje statusa Kosova. Naša očekivanja su da će se ovo pitanje riješiti dogovorom između Beograda i Prištine uz pomoć međunarodne zajednice, kako u budućnosti ne bi predstavljalo izvor nestabilnosti za cijeli region", Radmanovićeve su riječi.

Osvrnuvši se na prilike u BiH, prenio je lično uvjerenje da će uskoro biti postignut dogovor o reformi policije kao korak od ključne važnosti za napredak zemlje prema evroatlantskim integracijama. Prethodno je konstatirao da je u BiH tokom protekle i ove godine došlo do određenog zastoja u provođenju neophodnih reformi na njenom putu ispunjavanja uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Zemlje jugoistočne Evrope svoje razvojne šanse treba da pokušaju ostvariti u okviru centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini koji bi trebalo da intenzivira ekonomsku saradnju i trgovinsku razmjenu između zemalja članica unutar novog tržišnog prostora.

Zemlje jugoistočne Evrope imaju samo jedan put da stignu do dugoročnog mira i stabilnosti, a to su ekonomski razvoj i veći stepen međusobne integracije do konačnog članstva u Evropskoj uniji", kazao je tokom predsjedničke sesije Nebojša Radmanović.

Visoki pokrovitelj budvanske konferencije, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, kazao je da procesu evropske intergacije regiona ne treba davati takmičarki karakter. Taj proces treba suštinski da ubrza ukupne reforme zemalja jugoistoče Evrope.

Vujanović je prenio strateško opredjeljenje Crne Gore kao zemlje koja je prije godinu dana stekla nezavisnost za ubrzanim evropskim integracijama pri čemu su brzo uočene određene komparativne prednosti.

"Važan faktor koji opredjeljuje brzi tok evropskih integracija su i ekonomske i demografske prednosti koje Crnoj Gori, zemlji bogatih resursa i malog broja stanovnika, daju šansu brzog ispunjenja najzahtjevnijih uslova za članstvo uz snažnu i kvalitetnu saradnju s administracijom Evropske unije u Briselu", istakao je.

Predsjednik Albanije Alfred Moisiu posebno se osvrnuo na problem Kosova kao područja za koje je rekao da prirodno teži konačnom rješavanju sopstvenog statusa. Moisiu je snažno podržao Ahtisarijev plan za Kosovo kao najbolje rješenje za to područje, ali i za Srbiju, region i evropsku zajednicu.

Učesnici predsjedničke sesije na budvanskom skupu su i predsjednici Hrvatske i Makedonije Stjepan Mesić i Branko Crvenkoski te predsjednik Bugarske Georgi Prvanov.

Konferencija "Jugoistočna Evropa i Evropska unija" u drugom dijelu će se odvijati kao skup intelektualaca i naučnih radnika iz regiona koji će razmijeniti mišljenja o evropskoj integraciji zemalja jugoistočne Evrope.

Učesnike skupa je uime organizatora pozdravio i generalni sekretar Internacionalne lige humanista Zdravko Šurlan.

Domaćin je Vlada Crne Gore, a suorganizator Općina Budva. Konferencija je organizirana u okviru obilježavanja godišnjice nezavisnosti Crne Gore.

Na sinoćnoj svečanosti u Hotelu "Splendid" Internacionalna liga humanista je dodijelila priznanja zvaničnicima crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista Mili Đukanoviću i Svetozaru Maroviću. Priznanja su obrazložena kao znak zahvalnosti za doprinos njih dvojice u mirnom osamostaljivanju Crne Gore i izdvajanju iz državne zajednice sa Srbijom na prošlogodišnjem referendumu organiziranom prema najvišim evropskim demokratskim standardima.

Sinoć su uručena i priznanja Internacionalne lige za humanistički rad. Dobili su ih univerzitetski profesor iz Velike Britanije Richard Tomas, Nasir Jabučar iz Sarajeva koji je nagrađen za njegovanje multietničke tradicije i predstavnici šest pedagoških kolektiva iz regiona, među njima i kolektivi Prve gimnazije i Druge gimnazije iz Sarajeva te Banjalučke gimnazije.