Svijet
0

U Bruxellesu danas o rješavanju gasnog spora

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Češko predsjedništvo EU sazvalo je za danas sastanak u Bruxellesu na kojem će se uz učešće rukovodstava ruskih i ukrajinskih kompanija "Gasprom" i "Naftogas" razmatrati "putevi rješavanja" gasnog spora između Rusije i Ukrajine, potvrdio je zvanični predstavnik Češke u Bruxellesu Radek Honzak.

"Potvrđujem da je premijer Češke (Mirek Topolanek) saopćio o sazivanju sastanka radi razmatranja gasnog problema", rekao je Honzak u telefonskoj izjavi agenciji Itar-Tass.

"Meni je poznato da je na njemu planirano učešće ministra industrije i trgovine Češke Martina Ržimana, evropskog komesara za energetiku Andrisa Piebalgsa, kao i predstavnika 'Gasproma' i 'Naftogasa'", dodao je Honzak.

Češki predstavnik nije mogao da kaže da li će "Naftogas" delegirati predstavnike za te pregovore u Bruxellesu, dodajući da to "treba pojasniti neposredno u toj kompaniji", prenijela je ruska državna agencija iz Londona.

Češka strana je u srijedu saopćila da učesnici susreta treba da se dogovore o detaljima rada misije posmatrača EU u Ukrajini koji će kontrolirati količine isporuka gasa namijenjenog evropskim potrošačima, naveo je Itar-Tass.

"Gasprom" je potvrdio da će najviše rukovodstvo, predsjednik uprave koncerna Aleksej Miler i njegov zamjenik i generalni direktor "Gaspromeksporta" Aleksandar Medvedev, otputovati sutra u Bruxelles radi razgovora s evropskim vlastima o isporukama ruskog gasa Evropi zbog zaoštravanja rusko-ukrajinskog gasnog spora.

Medvedev je u Berlinu agenciji Reuters rekao da će to biti razgovori na visokom nivou s Evropskom komisijom i Evropskim parlamentom, prenijela je ruska agencija.

Pres sekretar "Naftogasa" Valentin Zemljanski izjavio je Itar-Tassu u Kijevu da će predsjednik uprave te kompanije Oleg Dubina otputovati u radnu posetu Bruxelles sutra, kao i da je planiran njegov susret s Milerom.