Svijet
13

U Briselu vanredni sastanak šefova diplomatija EU nakon Trumpove pobjede

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon pobjede Republikanca Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, danas će u Briselu na vanrednom sastanku razgovarati lideri diplomatija zemalja Evropske unije (EU.

Šefovi zemalja će se sastati u Briselu kako bi razgovarali o scenariju nakon izbora Donalda Trumpa za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD). U saopćenju se navodi da će sastanak biti organiziran na poziv visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini.

Sastanak je kako, navodi Reuters, trebao biti organiziran naredne sedmice, a na njemu je, osim Trumpa trebalo biti riječi i o Turskoj. Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je jučer pozvao Trumpa na razjašnjenje svojih ideja kada je riječ o globalnoj trgovini, politici vezanoj za klimu i buduće odnose s NATO saveznicima.

Nakon što je Trump pobijedio na američkim predsjedničkim izborima, francuski predsjednik Francois Hollande i Trump su se u telefonskom razgovoru dogovorili da trebaju razjasniti stavove o međunarodnim pitanjima od velikog značaja, kao što su Bliski istok i Ukrajina.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Boris Johnson je odbio prisustvovati ovom vanrednom sastanku. Dodatno su iz Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije saopćili kako ne vide potrebu za dodatnim sastankom u nedjelju jer je izborni rezultat SAD- poznat.