Svijet
50

U Brazilu tri dana žalosti, nogometni svijet u šoku

FENA
Foto: Xinhua
Foto: Xinhua
Pad aviona koji je prevozio ekipu brazilskog Chapecoensa u blizini Medellina izazvao je šok u Brazilu, ali i u cijelom svijetu.

Brazilski predsjednik Michael Temer proglasio je tri dana žalosti zbog nesreće u kojoj je poginula praktično cijela prva ekipa kluba koji je sutra trebao sudjelovati u finalu Cope Sudamericana, prenosi HRT.

Neslužbene informacije govore da je jedan od, prema prvim izvještajima, trojice preživjelih nogometaša, golman Danilo, u međuvremenu preminuo u bolnici.

Reutersov fotograf je s mjesta nesreće izvijestio kako je vidio desetine tijela prekrivene plahtama, te da je 30-ak spasilaca i policajaca još aktivno na mjestu udesa.

Avion venecuelanske kompanije Lamia je tipa British Aerospace 146, pa na mjesto pada dolaze i britanski stručnjaci.

Nakon vijesti o tragediji, navijači su se počeli okupljati pred klupskim prostorijama. Osam nogometaša Chapecoensea nije se ukrcalo na kobni let, kao i predsjednik kluba Plínio David de Nês Filho, koji je u zadnji trenutak promijenio planove. On je razgovarao s novinarima u brazilskom jutarnjem showu Brazilski doručak, gdje je kroz suze rekao:

"Na tom letu bili su mi dugogodišnji prijatelji. Nije to bila samo profesionalna grupa, bila je to porodica, grupa prijatelja. Svi su se smijeli i u porazima, imali smo sjajnu atmosferu, veliki užitak u zajedništvu. Kad sam ih jučer ujutro došao pozdraviti uoči putovanja, poručili su mi da idu ostvariti naše snove. Danas je taj san nestao", kazao je predsjednik kluba.

Reagiraju i brojni svjetski klubovi. Real Madrid je na jutrošnjem treningu održao minutu šutnje, a klubovi iz cijelog svijeta šalju poruke podrške u Brazil.