Dijele sve organe osim mozga
0

U Brazilu rođena beba sa dvije glave

Sarajevo-x.com
Brazilka Maria de Nazare rodila je bebu sa dvije glave. Majka je kazala kako je očekivala blizance, ali je pred porod saznala da nosi sijamske blizance.

Maria de Nazare se porodila početkom sedmice u bolnici u Anajasu. Njena djeca, Emanoel i Jesus, imaju dva mozga, ali dijele jedno srce, pluća i jetru.

Tokom trudnoće De Nazare nije išla na dodatne preglede, jer živi u ruralnom području. Ljekaru se obratila tek kada je počela osjećati snažne bolove u abdominalnom dijelu.

"Nakon pregleda, ljekari su ustanovili da nosi dijete koje ima dvije glve i da će porod biti rizičan i za majku i za dijete. No, uprkos svim problemima uspjeli smo ih spasiti, a i za nas je bilo veliko iznanađenje kada smo shvatili da su sijamski blizanci savršenog zdravlja", ispričao je direktor bolnice u Anajasu, Claudionor Assis de Vasconcelos.

Direktor bolnice Santa Casa je kazao da blizance trenutno neće i ne mogu razdvajati.

"Ukoliko oba mozga funkcionišu, kako onda donijeti odluku? Moramo prvo vidjeti šta je u ovom trenutku najvažnije za djecu te sačekati da vidimo kako će se razvijati", istakao je on, prenosi Daily Mail.

Maria de Nazare, koja ima još troje djece, obradovala se sijamskim blizancima.

"Majka je hranila obojicu i sve vrijeme su bili s njom u sobi", kazao je Claudionor Assis de Vasconcelos.

Inače, ovo je drugi slučaj u Brazilu ove godine da se rađa dijete sa dvije glave. Sueli Ferreira je rodila sijamske blizance koji su dijelili sve organe osim mozga, međutim umrli su nekoliko sati kasnije, zbog manjka oksigena.