Svijet
0

U Brazilu proglašena trodnevna žalost

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
U Brazilu je proglašena trodnevna žalost nakon avionske nesreće u Sao Paulu, u kojoj je poginulo oko dvije stotine ljudi.

Avion tipa Airbus 320 brazilske kompanije TAM je, kako se pretpostavlja, skliznuo je s piste zbog jake kiše, prešao preko autoputa u popodnevnom "špicu" i udario u jednu benzinsku stanicu u kome je skladištena roba i gorivo i zapalio se.

Prema izjavama očevidaca, tada je odjeknula snažna eksplozija, a veliki plamen i gust crni dim zahvatili su avion i zgradu terminala, prenose agencije.

Procjenjuje se da je žrtava vjerovatno više nego što je bilo putnika i osoblja u avionu jer je u trenutku slijetanja dosta ljudi bilo na pisti i oko autoputa.

Agencije navode da je pilot aviona pri slijetanju vjerovatno prekasno počeo da koči, pa je avion nastavio da se kreće klizavom pistom.

Pilot je potom, prema izjavama nekih očevidaca, bezuspješno pokušao da ponovo uzleti, probio zid oko aerodroma, prešao preko autoputa i udario u terminal.

U utorak je u Sao Paulu tokom čitavog dana bjesnjelo nevrijeme, a jak vjetar i kiša ometali su spasilačke napore.

Kako navode izvještači brazilskih medija, pista najprometnijeg brazilskog aerodroma godinama je kritikovana jer se smatralo da je prekratka za velike avione tokom kišnih dana. Avion je doletio iz Porto Alegrea, na jugu zemlje.

Američka TV mreža MSNBC je izvijestila kako je prošloga mjeseca odobreno slijetanje i polijetanje na pisti zračne luke Congonhas premda ona nije imala standardna užljebljenja koja poboljšavaju prianjanje gume aviona i osiguravaju odvod vode kod obilnih padavina.

Riječ je o drugoj velikoj avionskoj nesreći u Brazilu u posljednjih godinu dana. Prošlog septembra, 154 osobe su poginule kada se iznad Amazona jedan brazilski putnički avion u zraku sudario s manjom privatnom letjelicom.