Svijet
0

U borbama u Iraku ubijeno 300 militanata

FENA
Irački vojnici uz američku podršku u nedjelju su napali pobunjenike koji su navodno planirali ubiti hodočasnike na velikoj šiitskoj vjerskoj ceremoniji, a irački zvaničnik je procijenio da je 300 militanata ubijeno tokom jednodnevne borbe u blizini Nadžafa.

Oko 300 militanata ubijeno je u borbama kod Nadžafa, skupa s petoricom pripadnika iračkih snaga sigurnosti, saopćio je u ponedjeljak pokrajinski portparol, pozivajući se na izvještaje s mjesta borbi. Ta brojka nije se mogla potvrditi, javio je AP.

Ahmed Debail, portparol pokrajine Nadžaf, izjavio je da su borbe prestale, ali da američke i iračke snage još drže to područje u okruženju i da su zaplijenile teške mitraljeze, municiju i drugo oružje.

Kazao je da je 300 militanata ubijeno i 13 je uhapšeno, dok je broj žrtava među iračkim snagama iznosio tri ubijena vojnika i dva policajca i 30 ranjenih. Irački sigurnosni zvaničnik izjavio je ranije da je jedan Sudanac među uhapšenima.

Vlasti su saopćile da su irački vojnici uz podršku američkih aviona čitav dan vodili bitku s velikom grupom pobunjenika u području Zaraq, oko 20 km sjeveroistočno od svetog šiitskog grada Nadžafa.

Pokrajinski guverner Assad Sultan Abu Kilel izjavio je da je napad pokrenut jer su pobunjenici planirali napasti šiitske hodočasnike i vjerske dostojanstvenike tokom ceremonija kojima se obilježava Ašura, najsvetiji dan u šiitskom kalendaru kojim se obilježava sedmo stoljeće od smrti imama Husseina. Slavlje kuliminira u utorak velikim javnim procesijama u Karbali i drugim šiitskim gradovioma.

Zvaničnici nisau bili precizni po pitanju vjerskog opredjeljenja militanata. Iako su sunitski Arapi vodeća snaga iza pobunjeničkih grupa, postoje brojne šiitske militantne i tajne grupe koje se s vremena na vrijeme sukobljavaju s vladinim snagama.