Svijet
0

U borbama u Afganistanu ubijeno 16 militanata

FENA
Šesnaest militantnih boraca pod komandom traženog uzbečkog vojnog zapovjednika za čijom je glavom raspisana nagrada od 200.000 dolara, ubijeno je u zračnim udarima po istočnom Afganistanu, saopćio je zvaničnik u ponedjeljak.

Američke snage su u nedjelju ujutro pozvale zračne udare protiv boraca Tahira Yuldasha, vođe Islamskog pokreta Uzbekistana i operativnog zapovjednika al-Qaide, saopćio je Nabi Jan Mulakhalil, načelnik policije pokrajine Paktika, javio je AP.

Američka vojska je krajem prošlog mjeseca objavila listu od 12 najtraženijih militanata u Afganistanu, a Yuldash je jedan od petorice na koju je raspisana nagrada od 200.000 dolara.

Mulakhalil je izjavio da je jedan neprijateljski borac - Uzbek - zarobljen tokom borbi u oblasti Soron pokrajine Paktika i da se militanti iz Uzbekistana i Čečenije bore pod Yuldashovom komandom.

Afganistan prolazi kroz najnasilniji period od američke invazije prije šest godina. Više od 1.500 ljudi - većinom militanata - ubijeno je u nasilju povezanom s pobunom u 2007. godini, sudeći po brojkama Associated Pressa zasnovanim na informacijama od afganistanskih i zapadnih zvaničnika.