Libija
0

U borbama poginuo Gadafijev sin Kamis

SRNA
Gadafijev sin Kamis
Gadafijev sin Kamis
Sirijska televizijska stanica Arai javila je da je Kamis, sin svrgnutog libijskog lidera Muamera Gadafija, poginuo 29. augusta u borbama jugoistočno od Tripolija.

Kamis je bio na čelu elitne vojne brigade.

Televizijska stanica je javila da je uz Kamisa poginuo i njegov rođak Muhamed Abdulah al-Senusi, koji je bio šef obavještajnih službi.

Isti izvor navodi da su njih dvojica poginuli tokom borbi sa snagama Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) u gradu Tarhuni udaljenom oko 90 kilometara jugoistočno od Tripolija.

Ova televizijska stanica, koja je ranije emitovala Gadafijeve audiosnimke, postavila je slike Kamisa i Senusija uz izvode iz Kurana.

Istaknuto je da su Kamis i Sanusi poginuli 29. augusta "suprotstavljajući se neprijatelju otadžbine".

Vojni zvaničnici NTC-a su u augustu izjavljivali da je Kamis poginuo u Tarhuni i da je pokopan u gradu Bani Valid, ali tada nije bilo nikakve potvrde od Gadafijevih lojalista.

Od početka pobune protiv Gadafijevog 42-godišnjeg režima u februaru ove godine, za Kamisa je dva puta javljano da je poginuo, ali se on nakon toga pojavljivao u javnosti.

Američki zvaničnik, koji nije želio biti imenovan, rekao je da SAD ne mogu dati nezavisnu potvrdu o Kamisovoj smrti, ali je istakao da je istu informaciju dobio iz Washingtona od "pouzdanih izvora".

Snage lojalne NTC-u saopštile su danas da su ušle u grad Bani Valid, koji je jedno od posljednjih uporišta Gadafijevih lojalista i nalazi se na oko 170 kilometara jugoistočno od Tripolija.

Vojni lideri navode da su naišli na snažan otpor u gradu. Borbe se nastavljaju i oko grada Sirta, rodnog mjesta Muamera Gadafija.