Afganistan
0

U bombaškom napadu ubijeno četvero djece

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Četvero djece i jedan policajac ubijeni su a desetine civila i tri američka vojnika su ranjeni kada je eksplozija odjeknula među grupom civila i stranih vojnika u srijedu u istočnom Afganistanu, saopćili su zvaničnici.

Afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova navodi u saopćenju da se eksplozija u pokrajini Nangrahar desila kada je policijsko vozilo u kretanju prešlo preko mine. Ministarstvo je to nazvalo terorističkim aktom, implicirajući da su minu podmetnuli pobunjenici.

Buz Mohammad, zamjenik ministra javnog zdravstva te pokrajine, izjavio je da je četvero djece ubijeno. On je također izjavio za Associated Press (AP) da su 43 osobe, od kojih su većina djeca, ranjene.

Ahmad Zia Abdulzai, portparol pokrajinskog guvernera, ranije je izjavio za AP da su među ranjenima tri američka vojnika. NATO-ve Međunarodne sigurnosne snage za pomoć saopćile su da je devet njihovih vojnika ranjeno, ali nisu navedene njihove nacionalnosti.

Abdulzai je izjavio da su vojnici obilazili projekat gradnje puta finansiran od Sjedinjenih Država. Kazao je da je ubijeno dvoje djece i jedan policajac. Razlika u brojkama nije se mogla odmah uskladiti.

  • U drugom napadu u istoj pokrajini, četiri afganistanska policajca su ubijena kada je bomba na daljinsko upravljanje raznijela njihovo vozilo u oblasti Khagyani, kazao je Abdulzai.

  • Također u srijedu, najmanje 13 osoba je ranjeno u eksploziji na tržnici u pokrajini Khost u istočnom Afganistanu, saopćio je Amir Pacha Mangal, direktor pokrajinskog odjela javnog zdravstva. Policija istražuje uzrok eksplozije.

Pogibije civila, posebno djece, izuzetno su osjetljivo pitanje u afganistanskom sukobu. U srijedu je nezavisna grupa za ljudska prava, Afghanistan Right Monitor (ARM), saopćila da je više od 1.050 djece ispod 18 godina ubijeno prošle godine u incidentima povezanim s ratom.

Grupa je saopćila da je oko dvije trećine djece ubijeno od pobunjeničke ruke, uključujući nekoliko ubijenih pod sumnjom za špijunažu. Ona je, međutim, također kritikovala afganistanske i međunarodne snage, ukazujući posebno na navode o pogibiji osmero djece u operaciji u kojoj su prošlog mjeseca učestvovali strani vojnici u pokrajini Kunar.

NATO tvrdi da su ubijeni u operaciji bili pobunjenici, ali ARM navodi u saopćenju kako izgleda da je to "zločin protiv nevinih ljudi".

Osim ubistava djece, pobunjenici ugrožavaju nebrojene ostale ljude "raširenim i sistematičnim napadima na humanitarne radnike, humanitarne konvoje i objekte koji lišavaju hiljade djece od službi koje im spašavaju život kao što je dostava hrane i imunizacija protiv smrtonosnih bolesti, saopćio je ARM.