Irak
0

U bombaškom napadu ubijene 33 osobe

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nijednoga američkog vojnika nije se moglo vidjeti u utorak u Baghdadu, a ni američke helikoptere čije je nadlijetanje godinama odzvanjalo Baghdad. Iračka prijestonica ostavljena je hiljadama iračkih vojnika i policajaca koji su upravljali kontrolnim tačkama, dok su tenkovi razmješteni na potencijalnim žarištima, a konvoji kamiona sa mitraljezima tutnjali ulicama.

Na drugom mjestu, međutim, oko 300 km sjevernije, militanti su nanijeli prvi smrtonosni izazov iračkim snagama sigurnosti na krajnje simboličan dan nakon zvaničnog povlačenja američkih vojnika iz gradova i mjesta u ponoć, javio je AP.

Najmanje 33 osobe su ubijene, a 90 ih je ranjeno kada je autobomba razorila pijacu u Kirkuk. Napad u rane večernje sate, koji nosi sve oznake sunitskih ekstremističkih grupa poput Al-Qaide u Iraku, drugi je u području Kirkuka otkako je 20. juna "kamion bomba" usmrtio 82 osobe.

Posljednji napad smrtonosni je primjer nasilja od kojeg mnogi Iračani strahuju da će se povećati s odlaskom američkih vojnika iz urbanih područja, uprkos uvjerenju premijera Nurija al-Malikija u jake iračke snage snage sigurnosti. Bombaški napad je uslijedio nekoliko sati nakon što je američka vojska objavila da su četiri američka vojnika ubijena u borbi u ponedjeljak. To je bio najteži napad na američke snage od 21. maja kada su tri vojnika ubijena a devet je ranjeno u napadu bombom podmetnutom pokraj puta u Baghdadu.

"To mi govori da ovdje još ima opasnosti. Još ima ljudi koji ne žele da vlada Iraka uspije", izjavio je general Ray Oierno, vodeći američki vojnik u Iraku.

Nasilje je pokvarilo slavljeničku atmosferu dok su Iračani tek proglašeni Dan nacionalnog suvereniteta obilježavali vojnim paradama i muzikom vojnih orkestara koji su marširali prijestonicom.