Svijet
0

U bombaškom napadu u Turskoj ranjeno 17 ljudi

FENA
Najmanje 17 ljudi je povrijeđeno, među kojima i 11-ero djece, kada je bomba eksplodirala iza minibusa koji je prevozio djecu vojnika od škole do kuće u gradu u jugoistočnoj Turskoj, saopćio je lokalni načelnik službe sigurnosti.

Bombaški napad u Hakkariju, na većinskom kurdskom jugoistoku zemlje, dio je sve raširenijeg nasilja u regiji u kojoj su vojnici također pojačali operacije protiv zabranjene gerilske Kurdistanske radničke partije (PKK), javio je Reuters.

Yasar Agdere, načelnik službe sigurnosti Hakkarija, saopćio je da niko od povrijeđenih - uključujući pet vojnika i slučajnog prolaznika - nije ozbiljnije povrijeđen.

"Istraga se nastavlja, još ne znamo kakva je to vrsta bombe bila", izjavio je on novinarima.

PKK je pokrenula kampanju za nezavisnu državu 1984. godine, a vlada u Ankari, koja je smatra terorističkom organizacijom, okrivila ju je za više od 300.000 pogibija otada.

Povećanje nasilja na jugoistoku zemlje podudarilo se s nizom bombaških napada u Istanbulu, a Turska je objavila prošlog mjeseca kako šalje pojačanja na jugoistok zemlje da bi sprečavala očekivane upade pobunjenika iz sjevernog Iraka, gdje su, prema njenim tvrdnjama, nalaze hiljade pobunjenika.