Svijet
0

U bombaškom napadu u Sadr Cityju ubijeno šest ljudi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bombaš samoubica u utorak je ubio šest Iračana na sastanku lokalnog vijeća u bagdadskom uporištu šiitskog imama Muqtade al-Sadra, saopćila je policija.

Policija je javila da su američki vojnici bili na sastanku u Sadr Cityju. Ona je dodala da je bilo žrtava među vojnicima.

Američki vojni portparol izjavio je da može potvrditi da se desila eksplozija, ali nije imao drugih detalja.

Sedam civila je ranjeno, saopćila je policija.

Mahmud al-Zamili, član lokalnog vijeća Sadr Cityja, izjavio je da je eksplozija odjeknula u kancelariji zamjenika predsjednika vijeća.

Policija je javila da je zamjenik među ranjenima.

Reutersov fotoreporter javio je da su američke i iračke snage okružile prostorije vijeća u Sadr Cityju, bastionu milicije Mehdijeva vojska, gdje su borbe između militanata i snaga sigurnosti bjesnile sedmicama do stupanja primirja na snagu u maju.

Incident je uslijedio dan nakon što je naoružani čovjek ubio dva američka vojnika i ranio tri ostala dok su napuštali zgradu vijeća jugoistočno od Bagdada.

U tom incidentu, irački sigurnosni zvaničnici su saopćili da da je lokalni zvaničnik u gradu Madaenu okrenuo oružje na američke vojnike koji su došli da ga posjete.

Američka vojska saopćila je da su vojnici upravo prisustvovali sastanku vijeća u gradu kada su napadnuti iz zasjede. Identitet napadača je nepoznat, saopćila je vojska.