Pakistan
0

U bombaškom napadu u Rawalpindiju ubijene 34 osobe

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U jutrošnjem bombaškom napadu u pakistanskom gradu Rawalpindiju poginule su 34 osobe, a oko četrdeset ranjeno, prenose agencije pozivajući se na zvanične izvore.

Vjeruje se da je napad u gradu u kome je smješten generalštab vojske izvršio taliban samoubica, javio je Reuters.

Pakistanska vlada je u međuvremenu objavila da će dati nagradu od pet miliona dolara onima čije informacije dovedu do hvatanja pakistanskog talibanskog lidera Hakimullaha Mehsuda i desetine drugih talibanskih vođa.

Napadi talibana na urbana područja su pojačani poslije odluke pakistanske vlade da krene u ofanzivu protiv talibanskih uporišta u Južnom Waziristanu na sjeveru zemlje u blizini granice s Afganistanom.

  • To je bio samoubilački napad, do sada su prebrojane 24 žrtve, izjavio je Reutersu šef gradskih vlasti Rawalpindija Imdadullah Bosal.

Italijanska novinska agencija Ansa je navela da je broj žrtava u međuvremenu dostigao 34 i da bi mogao još da raste, pošto su mnogi od povrijeđenih u teškom stanju. Mnogi od žrtava su penzioneri koji su došli da podignu penzije u obližnjoj banci.

Pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mahmoud Kureishi najavio je u nedjelju da će vojska u njegovoj zemlji vjerovatno do kraja decembra iskorijeniti talibanske ekstremiste.

On je tokom posjete Maleziji izjavio da je "pakistanska ofanziva u Južnom Waziristanu veoma uspješna" i dodao da su talibanski ekstremisti "u bjekstvu", prenosi Glas Amerike.

Pakistanske snage su u posljednja 24 sata ofanzive ubile devetoricu i zarobile dvojicu terorista, dok su dvojica vojnika poginula u sukobima.