Svijet
3

U bombaškom napadu pred džamijom u Bagdadu ubijeno šest osoba

FENA
U eksploziji bombe podmetnute pred džamijom u Bagdadu ubijeni su u sunitski imam i petero vjernika dok su napuštali džamiju nakon molitve petkom, saopćili su policija i medicinsko osoblje, dok regionalno sektaško nasilje prijeti da vrati Irak općem sukobu.

Irak je postao sve nasilniji u vrijeme dok građanski rat u susjednoj Siriji zateže odnose između sunita i šiita. U aprilu je zabilježeno najviše ubistava u Iraku od 2008. godine, ali je ipak ispod prosjeka u vrijeme vrhunaca sektaškog krvoprolića u periodu 2006.-2007. godine, prenosi Reuters.

Još 31 osoba je ranjena u eksploziji ispred džamije u bagdadskom kvartu al-Rašidija, saopćilo je medicinsko osoblje. Nije bilo odmah jasno ko stoji iza napada.

Suniti protestuju od decembra protiv vlade pod šiitskim vodstvom, koju optužuju da marginalizira njihovu manjinsku sektu i monopolizira vlast otkako su snage pod američkim vodstvom svrgnule Sadama Huseina 2003. godine.

Ustupci vlade počeli su ublažavati sunitske demonstracije dok snage sigurnosnosti nisu napale protestni logor u gradu Havidža 23. aprila, izazivajući sukobe koji su se brzo proširili na ostala sunitska područja.

U Iraku se nalaze brojne pobunjeničke grupe, uključujući lokalni ogranak El-Kaide, koji je skoro u potpunosti kontrolirao pokrajinu Anbar do 2006. godine i vjeruje se da se sada ponovo pregrupisao u toj pokrajini.