Pakistan
0

U bombaškom napadu poginulo više od 90 ljudi

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Broj poginulih u napadu bombaša samoubice na odbojkaškoj utakmici u gradiću Shah Hasan Khan na sjeverozapadu Pakistana povećan je na 93, izjavio je policijski zvaničnik u oblasti Bannu Mohammad Ayub Khan.

"Seljani su se okupili da bi gledali odbojkašku utakmicu između timova iz dva sela kada se bombaš samoubica zaletio kolima u masu i aktivirao eksploziv skriven u automobilu. Najmanje 93 lica je poginulo", rekao je Khan.

    	Jedan od njegovih zamjenika Habibullah Khan rekao je da je 50 lica povrijeđeno.
    
Od siline eksplozije uništeno je više od 20 zgrada, a broj poginulih i povrijeđenih se uvećava, jer su mnogi zatrpani ispod ruševina.

Oblast u kojoj se dogodilo krvoproliće bila je uporište talibana sve dok ih nedavno odatle nije protjerala pakistanska vojska.

Pakistanske vlasti tvrde da je riječ o osveti zbog američkog raketnog napada na talibane u Sjevernom Vaziristanu, blizu granice s Afganistanom.
		
Britanija i SAD osudile su ovaj napad, a američki državni sekretar Hillary Clinton obećala je da će SAD nastaviti da podržavaju narod Pakistana "u njihovim naporima da iscrtaju svoju vlastitu slobodnu budućnost daleko od straha i zastrašivanja".

Posljednjih nekoliko mjeseci povećan je broj samoubilačkih napada za koje su odgovorni talibani koji pokušavaju da se osvete zbog vojnih operacija širom sjeverozapada Pakistana.