Svijet
0

U bombaškom napadu na voz u Indiji ubijeno pet ljudi

FENA
Pet putnika je ubijeno a četiri su ranjena kada je bomba u četvrtak eksplodirala u vozu u pokretu na udaljenom sjeveroistoku Indije, saopćili su zvaničnici. Malo poznata grupa pruzela je odgovornost za napad.

Brzi voz Rajdhani Express koji se kretao ka New Delhiju krenuo je iz istočnog grada Dibrugarha u državi Assam i upravo je prošao stanicu u blizini Chungajana kada je bomba eksplodirala, saopćio je T. Rabha, portparol Indijske željeznice.

"U vagonu u blizini vagona s prtljagom odjeknula je silna eksplozija prije zore u četvrtak. Pet putnika je poginulo a četiri su ranjena, izjavio je Rabha za Associated Press.

Dilip Beg, lider Advasi Nacionalne oslobodilačke vojske (ANLA), izjavio je da njegova grupa stoji iza napada.

"Naši borci izazvali su eksploziju daljinskim upravljačem kako bi prinudili vladu da da posebna prava našoj zajednici", izjavio je Beg novinarima putem telefona.

Policija nije odmah komentirala to što je ANLA preuzela odgovornost.

Rajdhani Express je popularni voz s klimatizacijom koji povezuje sjeveroistok Indije s državnom prijestonicom. On prevozi 900 putnika, ali u četvrtak nije bio sasvim pun, kazao je Rabha.

Preostali 31 putnik u vagonu zahvaćenom eksplozijom prebačen je u drugi vagon i voz je kasnije nastavio putovanje.

Etnički Adivasisi, koji čine većinu radnika na plantažama čaja u državi Assam, zahtijevaju da ih vlada prizna kao posebnu plemensku grupu.

Adivasisi su doselili u Asam prije više od 150 godina iz istočnih država Bihar, Orisa i Jharkhand i zapošljavali su ih britanski kolonijalni vladari Indije da rade na plantažama čaja te države.

U Asamu je više od 800 plantaža čaja, i ta država proizvodi skoro polovinu indijske proizvodnje od miliona tona čaja godišnje.

Prošlog je mjeseca na hiljade Adivasisa marširalo u državnoj prijestonici Gauhatiju. Jedan demonstrant je ubijen a više od 200 je povrijeđeno kada su protesti postali nasilni dok su se demonstranti sukobili sa stanovništvom tog kvarta.

Nekoliko pobunjeničkih grupa se bori za autonomiju ili nezavisnost u toj regiji. Militanti tvrde da indijska nacionalna vlada iskorištava bogate prirodne resurse sjeveroistoka zemlje, dok čini malo za izvorno stanovništvo regije.