Pakistan
0

U bombaškom napadu 10 mrtvih i 15 ranjenih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 10 osoba u utorak je poginulo, a 15 ranjeno u eksploziji autobombe u Charsadi, gradu na sjeverozapadu Pakistana, saopćila je policija.
  • Imamo izvještaje da je 10 osoba poginulo, a 15 ranjeno, izjavio je Reutersu šef lokalne policije Malik Navid, dodajući da se te informacije trenutno provjeravaju.

Eksplozija je odjeknula na trgu u blizini pijace u Charsadi, gradu na oko 20 kilometara sjeveroistočno od Peshawara.

Više od 300 osoba je poginulo u nizu napada od kako je pakistanska vojska pokrenula ofanzivu protiv talibana u Južnom Waziristanu.

Portparol talibana Azam Tarik izjavio je ranije u utorak da su talibanski pobunjenici u Pakistanu započeli gerilski rat i da će voditi oštru i dugotrajnu borbu protiv pakistanske vojske u Južnom Waziristanu.

  • Mi smo započeli gerilski rat protiv pakistanske vojske. Izveli smo nekoliko akcija i prouzrokovali teške gubitke u njihovim redovima, rekao je Tarik, čije je pravo ime Rais Kan Mehsud i za čije zarobljavanje ili likvidaciju Islamabad daje pet miliona dolara.

U Waziristanu, himalajskoj oblasti na granici između Indije, Pakistana i Kine, separatisti vode geriski rat od 1989. godine, u kome je ubijeno na desetine hiljada osoba.

Pakistanska vojska saopćila je da je, u protekle tri nedjelje, u ofanzivi u Južnom Waziristanu ubijeno 486 pobunjenika, pri čemu je poginulo i 48 vojnika. Nezavisnih potvrda takvih informacija nema, pošto nije dozvoljen pristup ratnoj zoni, napominje britanska agencija.