Svijet
0

U bombaškim napadima u Iraku ubijena 21 osoba

FENA
U bombaškim napadima u i oko Bagdada u četvrtak je ubijena najmanje 21 osoba a više od stotinu ranjeno, rekli su izvori iz zdravstvenih službi i službi sigurnosti.

U najsmrtonosnijem napadu najmanje je osmero ljudi ubijeno a 30 ranjeno kada je eksplodirala bomba u parkiranom taksiju na ulazu u tržnicu u većinski šiitskoj bagdadskoj četvrti Vašeš, rekla je policija.

U gradu Baku i u središnjem dijelu Iraka u četvrtak je najmanje šest osoba ubijeno a 51 ranjena kada je eksplodirala bomba sakrivena u parkiranom automobilu u blizini dućana i kafana u većinski šijitskom dijelu grada, rekli su izvori iz zdravstvenih službi i službi sigurnosti.

U gradu Tadžiju, 20 kilometara sjeverno od Bagdada, u napadu automobilom bombom ubijene se četiri osobe a 20 ranjeno, rekla je policija. Napad u tom većinski sunitskom gradu bio je usmjeren na zgradu lokalnih vlasti koja je teško oštećena, prenijela je Hina.

Posljednji napadi u već krvavom mjesecu izazivaju strahove da bi se Irak mogao vratiti općim sektaškim sukobima a politička kriza između predstavnika iračkih šijitskih, sunitskih i kurdskih zajednica dodatno pojačava zabrinutosti.