Svijet
0

U bombaškim napadima u centru Bagdada ubijeno najmanje 10 ljudi

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Najmanje deset ljudi je ubijeno, među kojima i dvojica iračkih policajaca, a 15 je ranjeno u dva odvojena napada autobombama u bagdadskom centralnom kvartu Karradah u ponedjeljak, saopćila je policija.

Dvije bombe detonirane su skoro istovremeno. Jedna je aktivirana u blizini vladinog ureda u Karradahu koji izdaje lične karte Iračanima. Ured je u blizini jednog od glavnih mostova preko rijeke Tigris koji vode do teško utvrđene Zelene zone, javio je Reuters.

Policija je saopćila da je bomba u blizini ureda za izdavanje ličnih karata aktivirana dok je policijska patrola prolazila pokraj njega. Još trojica policajaca su među ranjenima.

Televizijski snimci pokazali su automobile u plamenu u uskoj ulici dok su stanovnici i trgovci trčali u potrazi za skloništem.

Druga bomba eksplodirala je u prometnoj trgovačkoj četvrti u većinski šiitskom Karradahu. Nikakvi drugi detalji nisu bili odmah dostupni.

Američka vojska pokrenula je sigurnosnu operaciju u Bagdadu prije pet mjeseci u pokušaju da zaustavi bombaške napade, od kojih se za najviše krive sunitski islamisti iz al-Qaide i sektaško nasilje između većinskih šiita i manjinskih sunitskih Arapa.

Američke i iračke snage kasnije su pokrenuile drugu veliku operaciju sredinom juna u područjima oko Bagdada nakon što je operacija u prijestonici prisilila borce al-Qaide i pobunjenike da pobjegnu iz prijestoncie u okolne pokrajine.

Sigurnosne operacije podudarile su se s dolaskom dodatnih 28.000 američkih vojnika i iračkih snaga u pokušaju da se vladi omogući prostor da usvoji niz političkih zahtjeva koje je odredio Washington u cilju nacionalnog pomirenja.